top of page
Taraldrud -Smakfulle omveier - Web-18.jp

Taraldrud Gård

Midt i Haldenkanalen. På en høyde over den langstrakte Rødenessjøen som glitrer i sola. Ved den vakre, gamle furua, som står der så majestetisk og alene.

Akkurat her finner du Taraldrud Gård. 

På jordene våre dyrker vi korn, på beitene har vi en fin flokk med smaalensgås og i det gamleverkstedet bryggeri vi håndverksøl med lokal profil. 

Taraldrud Gård.jpg

Gården

Vi er stolte av å være en av tre gårder i landet som driver med oppfôring av Smaalensgås til slakt, og i det gamle verkstedet vårt har vi etablert et gårdsbryggeri der vi brygger små batcher med ufiltrert øl, laget på den gamle måten. I sommerhalvåret kan du bli med på ølsmaking eller brygge ditt eget øl i vårt bryggeriverksted. 

I Veslestua vår sover du godt i landlige omgivelser. Haldenkanalen er et eldorado for deg som vil fiske, vandre, sykle, padle, jakte eller rett og slett bare nyte noen rolige dager på landet. 

Sykling langs Haldenkanalen - Haldenkanalen Regionalpark_fotograf_jona

Historie

Taraldrud Gård har en spennende historie, og i tidligere tider var det både kornmølle, kraftverk, sagbruk og smie på gården. Ja til og med hoppbakke har det vært! Taraldrud Møllebruk var i drift frem til 1935, og til gården hører også blant annet den nedlagte boplassen Elvestad der en rekke møllemestere bodde opp igjennom årene. Kraftverket ble bygget tidlig på 1920-tallet, og gården ble en av de første i bygda som kunne ta i bruk elektrisitet. Kraftverket forsynte også det lokale melkemottaket og butikken på Børresrud.

De gamle historiene forteller om yrende liv og allsidig drift på gården. Her var det kuer, griser, hester, høner, hunder og masse folk. Og en bugnende kjøkkenhage med alt som behøvdes til selvforsyning. En stor bærhage med rips, solbær og stikkelsbær. Og bier. 

Taraldrud Gård hagen.jpg

Skogen

Så lenge det har vært folk i områdene rundt Haldenkanalen har det vært skog. Kanaliseringen av Haldenvassdraget gav muligheter til økt avsetning av tømmer for de lokale skogbrukerne, skapte sysselsetting for hundrer av nye hender i hogst og fløting og ga plass til dampbåter i fart på sjøene.

Vi er glad i skogen vår! Skogen som en gang var en gang en viktig arbeidsplass for folket på gården, og som har dannet grunnlaget for mye av den arven vi er så heldige å få lov bringe videre. Vi planter, tynner, hogger og planter nytt. I et langtidsperspektiv, som skal komme generasjonene etter oss til gode.

 

På samme måte som de som har gått veien før oss, er det også en selvfølge for oss å tenke tre. Mange av bygningene på gården er oppført av materialer fra egen skog, og vi går i de samme sporene når vi nå setter våre fotavtrykk. Vi høster også av ressursene og bruker skogen som rekreasjon. Finnes det egentlig noe bedre enn å dumpe ned i blåbærlyngen, plukke noen bær og nyte? Det er noe eget med det som kommer rett fra jorda til bordet. Og det har vi som målsetning å bringe med oss videre til generasjonene etter oss!

Granplanter

Sjøen

Ingenting føler årstidene så mye som sjøen. Islagt og frossen i vinterhalvåret, et yrende fugleliv når våren kommer, bading og båtliv i sommersesongen, og glissen og forblåst når høsten viser sitt ansikt. Gjennom alle årstider er kilde til beundring og glede. Sjøen er det første vi ser når vi står opp om morgenen, og det siste vi ser når vi legger oss. Noe som bare alltid er der, og som vi ikke merker at vi savner - før vi en dag våkner opp et annet sted...

 

Da den siste tømmerstokken ble fløtet gjennom Haldenkanalen hadde tømmerfløtingen pågått i over 600 år, og satt sitt preg på menneskene og naturen rundt. Som en blå tråd slynger Haldenkanalen seg gjennom landskapet og er i dag blitt en kilde til rekreasjon. Langs kanalen kan vi bade, fiske, spise, oppleve kunst, kultur og den flotte naturen, og de store gjeddene i sjøen lokker utenlandske gjester til Taraldrud i sommerhalvåret. 

20200909_150336-2.jpg
DSC_4567_scaled.JPG
bottom of page