Smaalensgåsa vår
Smaalensgåsa vi har på Taraldrud, er en unik og kortreist gås med røtter i gamle tradisjoner. Sammen med to andre gårder i Østfold har vi startet opp en kommersiell produksjon av den gamle landerasegåsa fra Østfold, og vi er stolte av å være del av en gjeng med entusiastiske og engasjerte unge bønder.
Bestill gås
Smaalensgåsa vår lever glade dager på grønne, frodige beiter. Gress er det beste den vet, og sammen med lokalt dyrket korn utgjør gresset hoveddelen av gåsas kosthold. Resultatet har blitt akkurat slik vi håpet på - en kortreist og bærekraftig delikatesse som vi er skikkelig stolt av!
Kjøpt gås av oss til Mortensaften, julaften, nyttårsaften og alle andre festlig dager!
Du bestiller her på nett og henter hjemme på gården når årets gås er klar.
Historie
Smaalensgåsa er sterkt historisk knyttet til Østfold. De fleste gårder hadde ei gås eller to på tunet, og i Østfold var Smaalensgåsa særlig utbredt. Her fantes store frodige beiteområder, og vilkårene for hold av gås var gode. Tidlig på 1900-tallet var produksjonen så stor at bøndene i Smaalenene Amt (dagens Østfold) leverte helt til Kristiania, og det var Smaalensgåsa som dominerte.
Historien forteller at østfoldinger solgte staur til Sverige, og tok med seg gåsa i vognene på vei hjemover. Det karakteristiske "våpenskjoldet" på ryggen skal ga blitt avlet fram som en naturlig del av at Østfold var det fylket i Østfold som hadde flest herregårder, og storbøndenes sans for skjold som symboler var utbredt. Standardiseringen av rasen ble gjennomført på begynnelsen av 1900-tallet og gåsa fikk navnet Smaalensgås etter navnet på området.
I årene etter 2.verdenskrig førte fokus på større produksjon og kjøttmengde til en tilbakegang for mange av de gamle husdyrrasene våre. Dessverre også for Smaalensgåsa, og rasen er i dag kritisk truet.
Erfaring viser at den beste måten å bevare landbrukets genetiske ressurser på er å ta dem i bruk og gjerne spise dem, dersom de egner seg til mat. Gjeninnføringen av Smaalensgåsa på matbordet er derfor et viktig skritt mot å bevare gåsa.
Moralen er enkel: Spis eller forsvinn!
På oldemors kjøkken
På oldemors kjøkken ble det tilberedt mye gås, og det er ikke tilfeldig at vi har lett oss tilbake til kunnskapen våre oldemødre hadde når vi fordyper oss i gåsas vidunderlige verden. Oldemor visste sannelig hvordan man skulle håndtere ei gås, både når det kom til slakting og tilberedning. Hun visste hvilke teknikker hun skulle bruke for å få de gode smakene til å vare langt utover vinteren, og hun var en mester i å sørge for at ingenting gikk til spille.
Ved hjelp av legatmidler fra Norges Vel har vi jobbet med å hente frem gamle oppskrifter og teknikker og tilpasse dem dagens forhold. Fra Oldemors kjøkken er for deg som ønsker å vite mer om historien bak gåseholdet her i landet og lese mer om denne finurlige gåsa vår. Hva sier kokeboklitteraturen om tilberedning av gås? Og hvilke teknikker bør brukes for å få frem de gode smakene? Hvorfor var gåseholdet viktig for bøndene i Smaalenene Amt? (dagens Østfold). Og hvorfor var det så viktig å ikke la noen ting gå til spille?
Våre beste oppskrifter
På Taraldrud er bonden halvt dansk, og det har satt spor. Gåsa er selvskreven på julaften, og hvert år samles gode venner til feiringen av Mortensmesse den 11. november. Den viktigste dagen i året for en gåsebonde! Langbordet dekkes, og stemningen står i taket når gåsa serveres.
På Mortensaften nytes gåsa alltid på tradisjonelt vis, som helstekt og med klassisk tilbehør som rødkål, og glaserte poteter. Men noen særegenheter fra Jylland har også inntatt gården, og bonden er ikke fremmed for å forsøke seg på både sprengt, og røkt gås hvis anledningen byr seg.
Sammen med de andre gårdene i Smaalensgås fra Østfold har vi samlet våre beste gåseoppskrifter.